Çocukluk Döneminde Korkular
Çocukluk Döneminde Korkular
Geçici korkular çocuk gelişiminin bir parçasıdır. Belli gelişim dönemlerinde çocukların bazı korkuları olması olağandır. Çocuğun gelişimiyle paralel olarak ayrılık kaygısı, okula başlama, fiziksel yaralanma gibi kaygıları ya da kaygıları olabilir. Önemli olan bu kaygılarının yaşam kalitesini, günlük hayatını ve gelişimini engellememesidir.
Korku; çocukların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri sevgi, öfke, neşe ya da üzüntü gibi doğal bir tepkidir.
Korku duyguları belli bir düzeyde olduğunda, çevresel tehlikelere karşı tetikte olmayı sağlayan, koruyucu bir işlevi olan normal duygulardır.
Çocuklar bu duygu sayesinde çevrelerine uyum sağlamayı, kendilerini tehlikeli durumlardan uzak tutmayı öğrenirler.
Kaygı ve korku duygularıyla baş etmeye çalışmak beklenmedik, farklı ve yeni durumlara hazırlıklı olmayı sağlar.
Çocuğu daha temkinli davranmaya yönlendirir.
Odaklanmaya yardımcı olur ve motivasyon sağlar.
Bazı korkular belirli yaş dönemlerinde oluşur ve bir bozukluk olarak değerlendirilmez. Korkular gelişimsel olarak değişime uğrarlar. Çocukların korkuları giderek daha somutlaşır. Hayali korkuların yerini daha gerçekçi korkular alır. Örneğin daha küçük yaşlarda görülen canavarlar, hayaletler gibi korkular zamanla eve hırsız girme, kaybolma, kaza geçirme, fiziksel tehlike korkularına dönüşür.
Ailelere Öneriler
Her yetişkin problemi için nasıl tek bir çözüm yok ise, her çocuk için de tek ve standart bir çözüm söz konusu olamaz. Bu nedenle çocuğu iyi tanımak, gözlemlemek ve çocuğa göre yöntem belirlemek önemlidir.
Korkularını paylaştığında duygusunu kabul edin.
“Çok korkmuş olmalısın.”
“Bu konu senin canını sıkmış görünüyor.”
“Hepimizin böyle korkuları olabilir.”
Damla GÖRÜR
Uzman Klinik Psikolog
Psikolog-Ai